2024.08.23
Egekben a fûszerárak
Az egész bolygót érintõ klímaváltozás, a fokozódó
Az El Nino éghajlati jelenség nagy mértékben befolyásolta a Föld klímáját és fel is erõsítette a klímaváltozás hatásait az elmúlt 1-1,5 évben. Az IFLScience arra is felhívja a figyelmet, hogy a modellszámítások szerint érdemes ehhez hozzászokni, mert a következõ ilyen idõszakok egyre melegebb idõjárást hozhatnak majd.
"A globális klímaváltozás nagy hatással van a trópusi növények termesztésére, Indiában például hatalmas esõzésekrõl, áradásokról olvashattunk az elmúlt hónapokban, ami komoly károkat okozott a kardamom ültetvényeken is" - tájékoztatott Vas Orsolya a fûszerkereskedelemmel foglalkozó Alpaka Kft ügyvezetõje. "Mi a másik nagy termõhelyrõl, Guatemalából származó kardamomot forgalmazunk, a Karibi-térségben az elmúlt év második felében és ez év elején az El Niño melegrekordokat, súlyos aszályokat hozott. A kardamom ültetvények megszenvedték a rendkívüli szárazságot, a termés a felére csökkent."
A kardamom eddig is a világ 3. legdrágább fûszere volt, a sáfrány és a vanília után. Kimutatások szerint ugyanakkor mostanra, tavaly júliushoz képest a termõhelyi termelõi ár 100-200 százalékkal emelkedett.
"És örülhetünk, ha egyáltalán kapható." - fogalmaz a fuszerkereskedelem.hu ügyvezetõje. "A tavalyi termésbõl származó készletek elfogyhatnak még mielõtt az új termés elérhetõ lenne, ami viszont töredéke a tavalyi mennyiségnek, mindez rendkívüli mértékben emeli az árakat."
A szív fûszere
A kardamom Dél-Indiában õshonos, de ma már termesztik Ázsia legtöbb trópusi éghajlatú vidékén, a legnagyobb exportõr pedig Guatemala. A gyömbérrel rokonságban lévõ, 2-5 méter magasságot is elérõ növény 1 cm-es, háromrekeszû toktermése maga a kardamom. Egy ilyen termésben körülbelül 15-20 darab mag van, azért is számít a világ 3. legdrágább fûszerének, mert bonyolult és nehézkes a termesztése. Termését csak kézzel lehet begyûjteni, így sok idõbe és munkába telik a betakarítás.
A kardamom iránt az utóbbi években jelentõsen nõtt a kereslet, Európában még mindig kuriózumnak számít, de az egzotikus fûszerek közül az egyik legismertebb. A világkereslettel együtt az ár is folyamatosan növekszik. Egyre több országban és szektorban fedezték fel különleges ízvilágát és élettani hatásait. A kardamom nélkül nem tört volna ki a gin-fûszer forradalom, és az egész világot meghódította a chai tea is, amelynek szintén egyik alap összetevõje a kardamom.
A kardamom illóolaja a parfümkészítésben is közkedvelt, komplex illatjegyei között édeskés, fûszeres, utóhatásában kissé kesernyés, de összességében aromás jegyek is megtalálhatók. A kardamomot a szív fûszerének is nevezik, ugyanis neve a kardia, vagyis szív és az amomum, vagyis fûszer szavak összetételébõl született. Süteményekhez, kávéhoz, de húsokhoz is jól illik, a bárányhoz pedig egyszerûen kiváló.
Forrás: abc24 media