2024.08.08
Robbant a koffeinbomba Londonban! - Great Taste Awards díjat kapott az esztergomi kávépörkölõ üzem
Gasztronómiai Oscar-díjjal felérõ elismerést hozot
A kávépörkölõ manufaktúra a "De Tommaso" és a "Jingle Blend" névre keresztelt tételeivel nyerte el az 500 (!) fõs zsûri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyén. A magyar kávé sikerének értékét növeli, hogy a mogyorós, diós ízjegyeket tartalmazó "De Tomasso" két csillagot kapott a nemzetközi ítészektõl, ami a Michelin-csillagos minõsítéshez hasonlóan még nagyobb rangot jelent.
Világsiker lett a magyar kávé cuvee - Afrikai és dél-amerikai kávébabok "házasodtak" Esztergomban
Két csillagot kapott az aromájára Londonban a "De Tomasso" fantázianévre keresztelt blend, azaz keverék kávé, ami borászati hasonlattal, a házasítás során készített cuvee-nek felel meg. A Pacificaffé pörkölõmestere hónapokon keresztül kísérletezett a speciális holland pörkölõgépen azért, hogy az afrikai és a dél-amerikai kávébabok a legnagyobb harmóniába kerüljenek. Fáradozása nem volt hiábavaló a zsûri értékelését látva. "A bogyós gyümölcsök aromáját hozza, a dzsemes édesség nélkül. Nagyon könnyen iható, kiemelkedõ tulajdonságokkal bír. Just beautiful!" - a többi között így lelkendezett a magyar pályamûrõl a séfekbõl, ételkritikusokból és gasztro-bloggerekbõl álló szakértõi csapat. Körmendy Sándor szerint megható volt olvasni a pozitív kritikákat.
"Az egyik jellemzés nagyon szép szójátékkal arról szólt, hogy ha ebbe a kávéba beleiszol, könnybe lábad a szád!" - érzékelteti a hype-ot Sándor, akinek a díjnyertes kávéját 250 és 1000 grammos kiszerelésben bárki megkóstolhatja, hiszen kereskedelmi forgalomban is kapható.
"Jingle Blend" - a karácsonyi kávé húsvétkor is kiváló választás
A Pacificaffé esztergomi bemutatótermének falán egyre kevesebb a szabad hely. A rangos Great Taste Awards-ról 2021-óta minden évben elhoztak egy elismerést kávéjukkal. 2024-ben mindjárt kettõt is, hiszen az adventi idõszakban készült "Jingle Blend" kávékeverék ugyancsak csillagot érdemelt Londonban. "Lágy gyümölcsös ízek, mogyoró jegyekkel" - írta a termékrõl a zsûri, amit a karácsonyi elnevezés ellenére nem csak a szeretet ünnepére készülve vásárolnak a koffein kedvelõk az évente 100 tonna kávét pörkölõ Pacificaffé webshop-jából.
Gasztro-forradalom a kávézásban - már itthon is népszerûek a specialty kávézók
A kávé a kõolaj után a második legtöbbet értékesített termék a világon, világszerte 2 milliárd fogyasztóval. "Közülük azok is megérdemlik a jó kávét, akiknek a szülõföldjén nincsenek ültetvények, de a minõségre törekvõ pörkölõk igen" - vallja a félszáz hazai kávézóba szállító cég vezetõje. Szerinte a minõségi kávék iránti igény érezhetõen nõtt az elmúlt 10 évben. Erre utal az is, hogy csak a fõvárosban egy tucatnál is több úgynevezett "Specialty kávézó" nyílt meg. A Specialty leegyszerûsítve azt jeleni, hogy a zöld kávé magas minõségi kritériumoknak felel meg. Vagyis egy Specialty kávéval szembeni fõ elvárás, hogy a kávébabok kiváló minõségûek legyenek, limitált mennyiségben azonos termõterületrõl származzanak, a pörkölésük pedig az ízprofiluknak leginkább megfelelõ legyen. Szintén követelmény a professzionális eszközök használata, ami az ilyen kávé elkészítéséhez elengedhetetlen. Ugyancsak szempont, hogy egy csésze kávé minél több komponensének a minõsége mérhetõ és pontosan meghatározható legyen. Ezért nagyon fontos, hogy a kávét minden esetben tapasztalt szakember, azaz barista készítse el.
Forrás: abc24 media