2024.07.01
Petõfi édesanyjának konyhájában fõznek az aranyérmes séfek
Igazi idõutazásra invitál Szalkszentmártonra, Petõfi Sándor édesanyjának egykori konyhájába a két aranyérmes séf, Balog Martin és Petõ Mátyás.
A szakácsmesterek korabeli eszközökkel készítették el az ételeket amelyeket a költõ is fogyasztott, a receptet pedig most közkinccsé teszik.
Gasztronómiai idõutazás keretében fõzött meg egy-egy menüsort Petõfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Petõ Mátyás. Az akkoriban kedvelt - Petõfi által is fogyasztott - ételeket korabeli eszközökkel készítették el.Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült túróscsuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. Kollégája, Petõ Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített.
Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petõfi életében: édesapja 1845-46-ban itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költõ pedig számos mûvét jegyezte a településen.
Az egykori vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petõfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthetõ itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária fõzött családjára és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence mûködött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fûtötték: az ivót és a mindenkori bérlõ szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tûzpadka szolgált még tûzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkezõ füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják.
Forrás: abc24 media