2024.06.25
Ötven új hely a Magyar Konyha Balaton 2024 Gasztrokalauzában
Mintegy háromszáz étterem, strandbisztró, kávézó, lángosozó és cukrászda, köztük ötven új hely szerepel a Magyar Konyha magazin Balaton 2024 Gasztrokalauzában.
Tizenkettedik alkalommal jelenik meg a Magyar Konyha Balaton Gasztrokalauza. Felemelõ dolog ennyi ideje nyomon követni a Balaton-környéki konyhamûvészet fejlõdését - idézte fel a kiadvány keddi budapesti sajtóbemutatóján Lévai Anikó, a magazin szerkesztõbizottságának elnöke, emlékeztetve arra, hogy a szerkesztõk még a pandémia idején sem "bátortalanodtak el".
Mint kiemelte, a Balaton önálló régió, nem is elsõsorban földrajzi, inkább kulturális okokból. "A Balaton nagyon a miénk, a Balatonhoz mindannyian érzelmileg kötõdünk" - fogalmazott.
Elmondása szerint amikor a Balaton Gasztrokalauzt megálmodták, az volt a cél, hogy a magyar családok ne csak élményekkel, hanem jó szájízzel jöjjenek haza a tó mellõl, a balatoni gasztronómia ugyanis régóta nem csak a strandbüfékrõl szól.
Lévai Anikó emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Konyha idén már 48 éves, ezzel a régió leghosszabb múltra visszatekintõ gasztrokulturális magazinja.
Vinkó József, a Magyar Konyha fõszerkesztõje arról beszélt, hogy a Balaton nem engedi el a "klottgatyás" nosztalgiákat, egymás mellett mûködnek az évtizedes lángosozók és a fine dining helyek.
Az idei Balaton 2024, akárcsak elõdei, nem étteremkalauz, nincs benne pontozás, "körmös", inkább kulináris ajánlat a Balatonra látogatók számára - közölte, hozzáfûzve: a kötet egyaránt bemutat kultúrbisztrókat, halsütödéket, fûszerkerteket, sajtkészítõ mûhelyeket, kockásabroszos kisvendéglõket, fine dining éttermeket és borászatokat is.
Vinkó József felidézte, hogy a gasztrokalauz elsõ számába alig sikerült 170 helyet összeszedni, majd a pandémia elõtt már 400 fölé értek, de aztán szigorítottak a szerkesztõk.
A balatoni vendéglátás aktuális helyzetérõl szólva elmondta, hogy megtorpanás érezhetõ, számos vendéglátóhely nem nyitott ki a járványhelyzet után, ám rengeteg új cukrászda és fagylaltozó várja a tóhoz érkezõket.
A kötet alrégiók szerint tekinti át a balatoni vendéglátóhelyeket, külön listában emeli ki a Michelin-kalauz által is ajánlott helyeket, illetve a legjobb Balaton körüli borászatokat; étterem, strandbisztró és cukrászda/fagyizó kategóriákban pedig saját TOP10-es listákkal segíti az olvasókat.
A Balaton 2024 gasztrokalauz szerdától kapható a Magyar Konyha nyári dupla számával együtt.
Forrás: MTI / Fotó: kukorica-csarda.hu