2023.12.08
A 100 éves szerencsi csokoládégyártás történetét feldolgozó kötetet mutattak be
Magyarországon nincs olyan középkorú ember, aki ne
Vitályos Eszter hozzátette: a múltban többször is kiderült, hogy az itt élõ emberek képesek biztosítani a térség prosperitását. Példaként hozta fel, hogy a Tokaj-Hegyalját sújtó filoxéra válságra jött válaszul a cukorgyártás beindítása, majd az elsõ világháború és Trianon után indult el a szerencsi csokoládégyártás. Kiemelte, "mindkettõ egy súlyos krízis helyzetre adott pozitív válasz volt: alapítani és teremteni kell, szervezni és támogatni. Gyárat kell alapítani, munkahelyet teremteni, képzéseket szervezni és vállalkozókat támogatni".
Az államtitkár kiemelte, hogy Szerencsnek a cukor és csokoládégyártás mindent jelentett: a munkát, a megélhetést és a biztonságot. Hangsúlyozta, hogy az idei, centenáriumi évben, június 8-án megnyílt Édes évek - A szerencsi csokoládégyártás 100 éve (1923-2023) címû kiállítás, valamint a most megjelent, A szerencsi csokoládégyártás 100 éve címû könyv "nem csak azért fontos, mert megörökíti a múltban történeteket. Hanem ezért, mert megmutatja, mennyire fontos, hogy a gyárakban felhalmozódott szellemi tudás, a szakmai hagyományok tovább éljenek".
Rámutatott: a szerencsi csokoládégyártás története nagy jelentõséggel bír az egész nemzet számára, mert kiváló példát ad arra, hogy a munka szeretete, az innováció és a találékonyság a magyar emberek fontos jellemzõje.
Koncz Zsófia, a térség országgyûlési képviselõje kiemelte: a szerencsi csokoládé a helyiek számára nagy büszkeséget jelent, és az egész nemzet identitásához hozzátartozik, generációkat kapcsol össze. A képviselõ hangsúlyozta, Majoros Judit A szerencsi csokoládégyártás 100 éve címû kötetében összegyûjtött emlékeket, tudást tovább kell adni. Koncz Zsófia kiemelte még, hogy Szerencsen fontos szerepet tölt be az édességkészítõ képzés, amelyet szeretnének továbbfejleszteni, és egy élelmiszeripari tudásközpontot létrehozni.
Majoros Judit a kötetben kétéves kutatás eredményei alapján tárja az olvasók elé a gyár minden eddiginél részletesebb történetét. A könyv bemutatja, milyen hatással voltak a gyárra a nagy történelmi sorsfordulók, a nagy gazdasági világválság az 1930-as években, valamint milyen hatást gyakorolt rá a 2. világháború. Az államosítást követõ nehéz éveket az 1960-as évek virágzása követte, amikor világszerte népszerû lett a Szerencsen gyártott édesség. A rendszerváltozás után az elsõ privatizációk során a szerencsi gyár az élelmiszeripari óriás, a Nestlé tulajdonába került, majd egy idõ után a csokoládégyártás hagyományát a Szerencsi Bonbon Kft. vitte tovább.
A kötet megjelenését Szerencs Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programja támogatta.
Forrás: MTI / Fotó: Máthé Zoltán