Országszerte élőlánc, sztrájk, hídfoglalás és tüntetés lesz ma a pedagógusokért
2022.10.05
Országszerte élőlánc, sztrájk, hídfoglalás és tüntetés lesz ma a pedagógusokért
Ma van az oktatás nemzetközi napja, aminek nálunk különös apropót adnak az elmúlt hónapok eseményei.

A tanárok sztrájkjogának ellehetetlenítése után jött a tiltakozásokban részt vevő pedagógusok fenyegetése és kirúgása, amire tankerületek és a döntéshozók közönnyel és cinizmussal reagálnak.

Háromnegyed nyolctól diák-tanár élőlánc alakul a Széll Kálmán tértől az Erzsébet hídon, a Ferenciek terén, az Astorián és a Blaha Lujza téren át a Keleti pályaudvarig, és néhány iskola előtt is lesznek megmozdulások.

Az Erzsébet híd északi oldalától, a Döbrentei tértől az Alternatív Közgazdasági Gimnázium, a Kisképző, a Teleki Blanka Gimnázium, a Veres Pálné, a Vizafogó és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákjai tartják a frontot egészen a Ferenciek teréig. A Ferenciek terétől a Semmelweis utcán át az Astoriáig az Apáczai, az Eötvös József Gimnázium, a Berzsenyi Dániel Gimnázium, a zuglói Arany János és az újpesti Babits alkotják a láncot.

A Károly körút Erzsébet körútig terjedő szakaszán az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, a Szinyei Merse Pál Gimnázium, a nemrég öt tanárát elveszítő Kölcsey, a Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola, a Vörösmarty, a Gyermekek Háza, és a Fazekas diákjai állnak. Innen a Keleti pályaudvarig a Belvárosi Politechnikum, a Budapest School, a Radnóti, a Gárdonyi, a Madách Imre Gimnázium, a Fasori Evangélikus Gimnázium, a Szent István Gimnázium - ahol a tanárok „ szigorú utolsó figyelmeztetést” kaptak a tankerülettől - és a Szerb Antal Gimnázium diákjai folytatják a sort.

egnap estére összeállt a budai oldal menetrendje is: a Széll Kálmán tér és a Döbrentei tér között egyebek mellett a Lauder, a Városmajori Gimnázium, a Szabó Lőrinc, az Árpád Gimnázium, a Klebelsberg, a Toldy, a Szent Angéla, a Budenz és a Kürt Alapítványi Gimnázium is becsatlakozott az élőláncba.

vEzzel egyidőben, reggel héttől a Móricz Zsigmond Gimnázium és a Deák Téri Evangélikus Gimnázium előtt is tiltakoznak. Fél nyolctól a Szinyei előtt élőláncoznak a tanárok, diákok és a szülők, az akcióhoz várhatóan a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból és a Derkovits Gyula Általános Iskolából is csatlakoznak. Nyolc órától a Széll Kálmán téren a Közép-Budai Tankerület több iskolájából 145 tanár vesz részt a polgári engedetlenségi akcióban. Kilenctől pedig a Madách téren flashmobot tart több iskola, ebbe is be lehet szállni.

A reggeli tüntetéssorozat után délután negyed háromtól az Apáczai előtt folytatódik az élőlánc. Háromtól az óbudai iskolák adnak “szerenádot” a tankerület igazgatójának, Tamás Ilonának, ötkor kezdődik a diákok által szervezett hídfoglalási akció a Margit hídnál, héttől pedig a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom hirdetett demonstrációt a Parlament elé.

Győrben egy érdekvédelmi csoport demonstrál, Szegeden élőláncot és tüntetést tartanak több helyen is, és tiltakoznak még Budaörsön, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Sopronban és Dunaújvárosban. Ezen kívül napközben polgári engedetlenkedik Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetem százhúsz oktatója, a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium, a 11. kerületi Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium és a Szent László Gimnázium Kőbányán. Az Óbudai Egyesített óvodák tagintézményeiben 60 fő sztrájkol egész délelőtt.Forrás: 444.hu / abc24 media