Stefanovits Péter képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden
2022.10.05
Stefanovits Péter képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Szegeden
Stefanovits Péter alkotásaiból nyílik Felülnézet címmel életmű-kiállítás a képzőművész 75. születésnapját követően nem sokkal, október 15-én a szegedi Reök-palotában - tájékoztatott a kulturális intézmény sajtóreferense kedden.

Kertész Lilla közölte, Stefanovits Péter nem először állít ki Szegeden. Részt vett a többi közt a 41. Nyári Tárlaton, legutóbb pedig Következetesség és Engedelmesség című, lenyűgöző vászonképeit láthatta a 19. Táblaképfestészeti Biennálé meghívott alkotásai között a közönség. A Felülnézethez hasonló, nagyszabású önálló tárlatot azonban korábban még nem rendeztek műveiből Szegeden.

A sokoldalú művész különleges szakmai előképzettséggel, vegyipari technikumi, majd kirakatrendezői tanulmányok után érkezett meg a képzőművészetbe, még színpadi díszletfestőként is tapasztalatot szerzett. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán előbb festészetet, majd sokszorosított grafikát tanult - alkotásaiban a mai napig tetten érhető a két - és számos egyéb - képalkotási mód jegyeinek egyidejű jelenléte. Munkásságát már az 1980-as évektől kezdve a megtalált egyéni hang jellemzi, amelyet a kortárs csoportosulásoktól és irányzatoktól függetlenül alakított ki.

Jellegzetes képi világát kétszintes összegző tárlat mutatja majd be a Reök-palota termeiben. A műegyüttes összeállítása során a művész az elmúlt évek alkotásai mellett előtérbe helyezte megelőző korszakainak számára ma jelentős, vagy éppen korábban még ki nem állított műveit.

A látogatók fali képeken és különleges installációkon ismerhetik meg Stefanovits Péter egyedülálló életművét, amelyben a hagyományos eljárásmódok mellett a legmodernebb technikákkal készült alkotások sorakoznak: festmények, különböző eljárásokat alkalmazó egyedi és sokszorosított grafika, vegyes technika, fotó, kollázs, applikáció, plasztikai igényű tárgykompozíció változatos gyűjteménye a Felülnézet című kiállítás. A műveket egyaránt jellemzi a transzcendencia, játékosság, a többrétegű tartalom, az erőteljes szimbolika és az izgalmas, kifejező színkezelés.Forrás: MTI