Ukrán kukorica húzza ki a bajból a magyar mezőgazdaságot
2022.10.03
Ukrán kukorica húzza ki a bajból a magyar mezőgazdaságot
Megtörtént, amire emberemlékezet óta nem volt példa: Magyarország importra szorul kukoricából. Eddig durván egymillió tonna érkezett be, méghozzá a háború sújtotta Ukrajnából. Azt mondják, jó a minősége és olcsóbb, mint a hazai.

Bár még tart az aratás, így egyelőre nincs pontos szám a hazai kukoricatermésről, de a 24. hu által megkérdezett szakemberek közül nem akadt egy sem, akinek a becslése szerint elérhetnénk a 4 millió tonnát.

Márpedig átlagos évben 4–4,5 millió tonna a belföldi szükséglet, jó években pedig ennek inkább a duplája szokott megteremni, vagyis bőven jutott exportra. Az elmúlt évtizedben jellemzően 6–8 millió tonna termett stabilan, a leggyengébb, 2012-es évben 4,7 millió tonna kukoricát takarítottak be, de a csúcs 9,3 millió tonna volt 2014-ben. Most nagy valószínűséggel hiányt mutat majd a kukoricamérleg: nem takarítanak be annyit, ami a belföldi igényeket fedezné. Hasonlóra legalább 1990 óta nem volt példa.

Ez elég nagy sokk, hiszen kutatók, agrárszakemberek és politikusok teljes egyetértésben úgy tartják, Magyarország akár 20 millió embert képes élelmiszerrel ellátni. Legutóbb Nagy István agrárminiszter ismételte meg ezt a miniszterjelölti meghallgatásán az orosz–ukrán háború miatt esetleg bekövetkező globális éhezési válság kapcsán. Élelmiszerhiányról természetesen nincs is szó, de az idei aszály lefelezte a magyar kukoricatermést.Forrás: 24.hu / abc24 media