Orbán úgy emlékszik, hogy a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
2022.10.01
Orbán úgy emlékszik, hogy a háborús szankciók miatt kellett bevezetni az élelmiszer-árstopot
Orbán Viktor péntek reggel úgy beszélt az árstopokról az állami rádióban, mintha azokat kifejezetten az orosz-ukrán háború kitörése után, az uniós szankciók miatt kellett volna bevezetni.

Pedig Orbán Viktor nem sokkal a választások előtt, január 12-én jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer árát a tavaly október 15-i szintre csökkentik vissza, február elsejétől minden üzletben ezen az áron lehet őket megvásárolni. A hatályba lépés napján pedig békemissziónak nevezte moszkvai látogatását.

A központi árak érvényességét legutóbb csütörtökön hosszabbították meg egészen december 31-ig. Rogán Antal még január végén rendeletben írta elő az üzleteknek, hogy külön táblákon hirdessék a kormány árstopjait.

Az EU állam-és kormányfői a háború kitörésének napján, február 24-én egyeztek meg először arról, hogy az orosz agresszióra való válaszként szankciókat vezetnek be. Ezek a pénzügyi ágazatra, az energia- és a közlekedési ágazatra, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, további orosz személyek jegyzékbe vételére, valamint új jegyzékbevételi kritériumokra vonatkoznak. Ezt Orbán Viktor is támogatta.Forrás: 444.hu / abc24 media